„Snina – Khust spoločne k rozvoju cestovného ruchu v karpatskom biosférickom území“

16.05.2013 Snina

Snina ( Mesto Snina)
V dňoch 11. a 12. mája 2013 sa konal v ukrajinskom meste Khust prvý medzinárodný folklórny festival „Biele narcisy“, na ktorý boli pozvaní zástupcovia mesta Snina na čele s primátorom mesta Ing. Štefanom Milovčíkom. Festival sa konal ako jedna z aktivít projektu „Snina – Khust spoločne k rozvoju cestovného ruchu v karpatskom biosférickom území“, ktorý je podporený prostredníctvom Programu cezhraničnej spolupráce ENPI.
Okrem sninskej delegácie sa medzinárodného folklórneho festivalu „Biele narcisy“ zúčastnili aj partneri z Maďarska a Poľska. Ukrajinskými partnermi bol pripravený bohatý program.
V prvý deň konania festivalu bola zvolaná tlačová konferencia za účasti ukrajinských, slovenských a maďarských zástupcov. Konferencia sa konala v malej sále Mestskej rady Khust a bola zameraná na projekt „Snina – Khust spoločne k rozvoju cestovného ruchu v karpatskom biosférickom území“ a jeho implementáciu.
V úvode konferencie privítal primátor mesta Khust, Vladimír Pavlovič Kaščuk pozvaných hostí. Vo svojom príhovore sa zameral na práve realizovanú aktivitu projektu - festival, ako aj na ďalšie plánované aktivity na ukrajinskej strane v rámci projektu.
Históriu Khustu prítomným prezentovala učiteľka histórie Khustskej všeobecno-vzdelávacej školy, pani Natalia Prokopiv.
Primátor mesta Snina vo svojom príspevku vyzdvihol spoluprácu medzi mestom Snina a Khust. Vyjadril nádej, že aj v ďalšom programovacom období v rokoch 2014 až 2020 nás budú naďalej spájať ďalšie aktivity. Zároveň pozval predstaviteľov ukrajinskej samosprávy na otvorenie zrekonštruovaného kaštieľa a pamiatkovú slávnosť - 1150. výročie príchodu Cyrila a Metóda na naše územie v termíne 5. Júla 2013. Do rozpravy ďalej prispeli prednostka Mestského úradu v Snine, Ing. Jana Rosičová, zástupcovia maďarského mesta Nyirbátor, pani Balla Jánosné a Unchiás Demeter, zástupca primátora mesta Khust, Michal Michajlovič Rivis, riaditeľ Mestského, kultúrneho a osvetového strediska v Snine, PhDr. Daniel Andráško, koordinátor projektu ukrajinskej časti Andriy Vartsaba.
O netradičný záver konferencie sa postarala skupina Starinčanka, ktorá svojim spevom spestrila záver konferencie. Účastníkom tlačovej konferencie bolo v popoludňajších hodinách sprístupnené Khustské vlastivedné múzeum. Ďalej nasledovala exkurzia do údolia Bielych narcisov. Konferenciu ukončil kultúrny program s vystúpeniami folklórnych súborov z Ukrajiny. Mesto Snina vynikajúco reprezentovala profesionálna skupina Merlin a folklórna skupina Starinčanka.
Táto udalosť sa významne zapísala do dejín mesta Khust. Okrem toho, že sa prvý krát konal medzinárodný festival „Biele narcisy“ mesto Chust sprevádzali a akcie zamerané na súťaž invalidne postihnutých ľudí a tiež bola zorganizovaná aj súťaž v latinsko-amerických tancov pre vekovú skupinu od 3 do 14 rokov.
Autor: Ing. Jana Džomeková
Útvar regionálneho rozvoja 
 

Vyberte región